miércoles, 1 de agosto de 2012

APRENENTS DE MOROS I CRISTIANS


Una escola de Xixona dóna als xiquets classes teòriques i pràctiques de la festa.


La Federació de Sant Bartomeu i Sant Sebastià de Xixona inicia el proper dilluns 6 d'agost l'Escola de Festes. Una idea innovadora en les festes de Moros i Cristians i de la qual esta entitat és pionera. L'objectiu fonamental és que els aprenents de festers coneguen el significat de cada u dels actes de la festa, que coneguen la música de Moros i Cristians, que aprenguen el funcionament de la festa i de les seues filaes, que sàpien valorar el treball que realitzen presidents i delegats de fila, i fonamentalment que sàpien desfilar.
Per a cobrir estos objectius es realitzen quatre sessions que conjuguen la teoria i la pràctica, ja que un dels principals objectius és que s'ensenyen a desfilar, i açò es fa practicant, és a dir desfilant. Se'ls ha ensenyat a fer de caporals d'esquadra, tant moros com cristians, a diferenciar entre els ritmes dels dos bàndols i a valorar el treball dels denominats puntes i centre dins d'una esquadra.
Estes classes estan destinades a xiquets i xiquetes les edats dels quals estan compreses entre els 10 i els 14 anys. Els professors són membres experts en les festes, capitanejats en les classes teòriques pel director i fundador de l'Escola de Festes, Jaume Miquel Peidró, i en les pràctiques pel gran caporal d'esquadra de la filà Moros Vermells, Luis Cortés Masià, Carrasco.
Amb la finalitat que l'alumne puga seguir tota la teoria, la Federació de Sant Bartomeu i Sant Sebastià va editar en el 2009 la nova edició del quadern de treball de l'Escola de la Festa i l'Escola d'Ambaixadors de Xixona de forma conjunta. Aquest llibre es reparteix gratuïtament entre els alumnes assistents.
El text és obra de Jaume Miquel Peidró i de Josep Miquel Arques Galiana, els qui han sabut utilitzar un llenguatge molt assequible per als aspirants a festers. Per a comprovar els resultats pràctics d'esta primera experiència, el divendres 17 d'agost se celebrarà la desfilada dels xiquets, en la qual els xiquets i xiquetes desfilaran davant de les seues respectives bandes, acaparant el protagonisme per unes hores. Durant esta desfilada se celebrarà el concurs de caporals d'esquadra, podent els professors avaluar als seus alumnes.
L'escola de la festa s'ha estructurat com una verdadera carrera universitària, perquè els alumnes, al superar el tercer curs, rebran el títol de llicenciat en Moros i Cristians durant el concert de la Banda Juvenil en el proper mig any.



Font: Diari Levante – EMV, València (1.8.2012)
Foto: Pintura de Ramón Castañer

No hay comentarios: