jueves, 6 de marzo de 2014

TOT COMENÇA ...

...amb un genet moro, ressentit i molt cabrejat, a pèl sobre un vigorós cavall i que obrint-se pas, entre la gent situada al carrer sant Nicolau, va a la trobada dels seus amics que estan, plàcida i alegrement, prenent-se un herberet allà pel Partidor.

A continuació, els nostres amics Javier i Ricard, els ambaixadors, entren en acció i declamen els sentits versos que, en la dècada de 1830, va escriure fra Francisco Antonio Peydró Jordà, i el text apareix editat per primera vegada l'any 1838. Entre els dos diplomàtics locals, el desacord és irremeiable pel que la cosa acaba a trons  -com mana la tradició-  i, perquè no vaja a més, la Benemèrita s'encarrega del seu estricte control.

Després seguixen les lluites amb armes blanques que, Guillermo Berenguer Moltó, tan bé ha reflectit en la valuosa foto que ens acompanya. És migdia. Guanyen els moros. Vencedors i vençuts es dirigixen a les seues filaes on els espera el merescut descans de tot guerrer entre músiques, cacaus, tramussos, taretes fredes i calentes, cerveses, licor d'Alcoi ... i algun tonificant caldet de putxero amb pilotes.

A la vesprà, lo mateix però al revés. I a l'espera del Patró.

Amb motiu del 175 ANIVERSARIO DE LA EDICIÓN DE LAS EMBAJADAS (1838-2013), s'inaugurarà una exposició al Museu Alcoià de la Festa (MAF) el proper dijous dia 13 i que podrem visitar fins el 6 d'abril.

J. Javier Gisbert Cortés, ambaixador moro, ha sigut el coordinador de les aportacions realitzades per un gran nombre de col·laboradors i que reunixen material d'inestimable valor sobre les ambaixades d'Alcoi.

Gent de la penya! Com estem en mesos de ensaios, bé valdria que ens donarem  una volteta pel carrer sant Miquel.

I a l'amic Javier, enhorabona i felicitacions per a totes aquelles persones desinteressades que fan gran a la Nostra Festa.


Foto: Gentilesa de Guillermo Berenguer Moltó

No hay comentarios: