viernes, 7 de enero de 2011

SENSE ENTRAR A LA POLÈMICA...

...que hi ha al nostre poble; ací vos deixe uns apunts.

L'any 1964 vaig representar al rei Gaspar, llavors rei negre, desfilant enmig a cavall i aixina ho recorde des de xicotet.
La primera vegada que vaig tindre notícies que el rei negre es deia Baltasar, va ser a Vitòria presenciant la cavalcada d'aquesta ciutat l'any 1968 i també escoltant, a un bon amic català, una cobla que recitava als seus fills en la qual uns dels seus versos deien, més o menys, així:

... Al rei negre,
al rei negre,
que li criden,
Baltasar ...





Tornant a Alcoi i 1964.
Aquest any va organitzar la cavalcada l'Ajuntament i modificaren el seu recorregut anterior: va començar en el Matadero Municipal direcció a l'Alameda seguint per Cervantes, País Valencià (llavors Generalísimo) i Sant Llorenç per acabar a la Plaça d'Espanya. No hi va haver cap acte religiós (adoració al Nen-Déu) excepte el volteig general de campanes de la parròquia de Santa Maria a l'entrada dels tres reis a la Bandeja. Anys anteriors es realitzava una senzilla adoració a la capella de l'Hospital d'Oliver, d'on partia la cavalcada.

Van representar als personatges d'eixa nit:
Melcior: Arturo Climent Pastor
Gaspar: Miguel Payá Catalá Cuqui
Baltasar: Fernando Olcina
Com anècdota, va nevar copiosament durant tot el dia i a la cavalcada.

Fins a aquest any l'organització requeia en el Frente de Juventudes i altres seccions de la FE y de las JONS; l'Ajuntament es va responsabilitzar transitòriament uns anys fins a la fundació de la Asociación de AA. y DD. de los Reyes Magos dates que no puc precisar per residir a Vitòria.

Si no hi ha cap norma -d'obligat compliment- de la CE que indique que s'han de homologar els noms dels Reis d'Orient amb la resta, perquè no deixem les coses com estaven.
Tinguem trellat, ocupem-se de les coses importants i no maregem als inocents xiquets.


P.S. Va nevar tant eixe dia, que els Solroca de l'època (Solbes, Studio, Paco Mora, Crespo Colomer, Llorens ...) segurament deurien quedar-se en els seus estudis: no vaig poder aconseguir cap document gràfic ... ni del Ciudad de Alcoy.
____

3 comentarios:

jose dijo...

a collons, ya se pues qui va ser, el que em va mascarar la cara en el any 1964,cuan yo contaba en la tendra edad de un any, y em van dir el rey negre (gaspar, per cert), la mascarat la cara,felicitacions gaspar per sempre...

Cuqui dijo...

I, et recordes?

jose dijo...

No,pero les pares meu han contat