domingo, 12 de octubre de 2008

TRIBUNAL DE LES AIGÜES DE LA VEGA DE VALÈNCIA






Per els que vullguen i puguen, el proper dijous 6 de NOVEMBRE hi ha organitzat un esmorzar. A continuació, a les 12 h. és farà presencia en la porta dels Apòstols a la Seu per a vore el juí.

Ja s'avisarà de l'hora i lloc de l'esmorzar.

Serem acompanyats, tot el de matí, d'un antic denunciat per el Sindic de la Sèquia de Favara. El tenim llogat a bon preu, com el nostre autobús.

22 comentarios:

Vicent Sanchis dijo...

La sequia es de FABARA (desde Quart a Silla aprox.). FAVARA tindrá sequies pero no formen part del Tribunal.

Cuqui dijo...

Segons el diccionari C-V-B d'A. M. Alcover:
FAVARA, topònim, Sèquia del Túria que rega la zona meriodonal de l'Horta de València.

Segons el llibre "El Tribunal de les Aigües de València" de Vicent Giner Boira apareix, entre els components del Tribunal en l'any 1997, Vicent Baixauli Pastor, Sindic de FAVARA i President d'el Tribunal.

Vicent Sanchis dijo...

Tinc mes fé en els llauradors de l'horta que en Don Vicente Enero Niebla y el altre, tots dos junts ¿sabrá ú com es nomena sa casa?

Vicent Sanchis dijo...

addendum: En Benetusser (viuen damunt la sequia) diuen faBara.

Cuqui dijo...

SI TU ERES CABUT, JO CABOTA.

Llegit en Viquipèdia - Enciplopèdia lliure:
"El Tribunal de les Aigües de València, conegut tambè com a Tribunal de la Vega de València,és l'encarregat de dirimir els conflictes per l'aigua de reg entre els llauradors de les Comunitats de Regants de les sèquies que en formen part (Quart, Benàger i Fainatar, Tormos, Mislata, Mestalla, FAVARA, Rascanya i Rovella). El conjunt d'aquestes sèquies formen l'anomenada Vega de València, sobre la que té jurisdicció el Tribunal, que junt a la Sèquia Reial de Montcada, amb jurisdicció apart, formen l'Horta de València".

El Jabato té amics en la sèquia de Favara, ell mos heu aclarirà.

Si em fas un atre "addendum", t'afegiré una "adenda"

Vicent Sanchis dijo...

Val, pero es en B

Cuqui dijo...

Vicent: Ja que vius a Benetússer, sabràs que teniu la Porta de FAVARA o d'El Castell, aixina com el Molí de FAVARA al costat de la sèquia mare.
Pero lo que més m'agrada d'eixe poble és el "Turrón de Viena Meivel" fet amb mantega de cacauets i que prenc des de xicotet, a més de tindre un bon amic metge i molt cabut.

Vicent, pero és FAVARA.

Cuqui dijo...

El Jabato és el que més sap de la sèquia de Favara..... no diu res, és veu qu'està ocupat en les clases de l'Universitat.

Vicent Sanchis dijo...

Meivel si que es V

Cuqui dijo...

Vicent, ací tu i jo parlant de la sèquia de Favara, pero veig que ningú s'apunta al esmorzar-cultural; ni el Jabato que va tindre la idea, per cert molt original.

jabato dijo...

Estic pensan en recollir tots els vostres comentaris y fer una publicacio per l'archiu de Valencia.
Les denuncies que teníem en la fabrica eren totes de la sequia de "FAVARA"
Podeu seguir discutin...

jabato dijo...

De la visita al tribunal ya parlarem quan tingam clar lo atre.
Pues no saben qui mos te que defendre

Vicent Sanchis dijo...

Avisarem als ajuntamnets, que canvien els noms, el del Ateneu de Fabara, la U.D. Fabara, els carres en el nom de sequia de idem.
Amés, el Meivel ja no el fan en Benetusser, encara que diga lo contrari el Jabato, Boira o Alcover.

xiulit dijo...

¡Che!, i quin lio es porteu entre Favara i Fabara, jo sempre he cregut que era Favara, però Vicent ha viscut molt de temps en eixes terres, no se si discutirli, de tota manera i per definirme torne a repetir que jo crec que es Favara.

Cuqui dijo...

Jabato i Xiulit, gràcies per la vostra aclarida. Jo heu tinc clar, el que dubta és Vicent.
¿Pero veniu al esmorzar?...? aixó és lo important.




Vicent, en la zona sud de Valéncia està el barri de FAVARA dintre del districte de Patraix, allí existix l'Associació de Veïns de FAVARA i en la seua propaganda diuen: " La Asociación de Vecinos de Favara debe su nombre a la ACEQUIA DE FAVARA que pasa por su barrio. Favara es el nombre de una de las ocho acequias madre que nacen de ocho azudes sobre el rio Turia para abastecer de agua a la huerta de Valencia, herencia de la cultura musulmana y curiosamente la acequia de Favara lleva el nombre de una de las tribus más relevantes del Maghreb, la tribu HAWWARA".

¡Colló!, que més vols, amb dos ves i dobles.

LO FOTUT DEL CAS, ÉS QUE JA NO QUEDA HORTA QUE REGAR.



Referent a Meivel, no sé si el torró de Viena encara es fa en Benetússer, pero la raó social de aquesta empresa està en eixe poble i a més en el carrer de la Constitució.

Vicent Sanchis dijo...

Ja está bé de mirar en el Google, i la raó social de Meivel, estava en el carrer la Constitució (Molino arrocero San José, año 1922), actualment derruit en part y declarat Bé cultural o no se qué. Total, que van fer una fábrica nova en Picassent(crec); i la sequia es en B (cambiaré de opinió si demostreu que el lio ve per la castellánizació o al revés).

Vicent Sanchis dijo...

I en Valencia que diguen lo que vullguen, en Benetusser es Fabara

jabato dijo...

Vicent, lo de Benetuser deu ser un "sequiot".
Si pases per la plaza de la Verge dels Desamparats mirat el surtidor que ya i voras escrit el nom de totes les sequies i en ell està mol ben escrit "FAVARA"

Cuqui dijo...

El torró el faran en Picassent, pero la raó social està en Benetússer en el carrer que t'he dit, si no mira el envoltant del torró: soc consumidor de tota la vida.

¡Ai!, L'HORTA ESTÀ MORTA, PERO LA SÈQUIA ÉS FAVARA. El proper dijous 6 de novembre heu aclarirem amb el sindic. ¿pero vens al esmorzar?

Vicent Sanchis dijo...

Ja acabe:
1. La sequia que passa per Benetusser es la de Fabara (Terol).
2. No s'hauran acabat els papers de Meivel, pero es lo que he dit.
3. Té collons anar a veurer com s'escriu Fabara al monument eixe al mal gust que está en la plaça de la Mare de Deu.
4. Alcoi o Alcoy.
5. Hem conseguit que Jabato y Xiulit claven cullerá en aquest "dialogo para besugos".
6. No está bé que ho diga, pero no vaig al esmorzar, perque estaré en Madrit; som el millor Servei de Medicina Interna en assistencia a malalts de Neurologia en Hospitals de menys de 100 llits, de Espanya; y vaig a pel premi el dia 6 (el Hospital de Ontinyent ha quedat nomminat entre els sis primers).
7. Mon pare no en deixava menjar y llegir en taula, no se lo que posa en el envoltant. També soc consumidor del "turron viena"

jordiparreta dijo...

Crec que podrieu tocarse, tots dos, la faba o fava - ara, o cuan vullgau.
En principi jo vauig.

Cuqui dijo...

I ACABE.

En primer lloc Vicent, el done l'enhorabona per el premi a l'equip de Medicina Interna, i em sap mal no pugues viendre a l'esmorzar.

Referent al te tema de Favara, per mi el done per acabat; correm el perill que aparega per ací el Sou Grand i mos solte: aixó és un fer la mà... sou la llet... i a continuació mos diga en llatí "excrementum per via fluviam Favara" que més o menys vol dir: cagalló per la sèquia de Favara....
Una abraçada i punt final.